Your browser does not support SVG
turism

Moldova – o țară prinsă între modernitate și tradiționalism, străduindu-se să imbrățișeze valorile democratice și totuși luptându-se cu trecutul comunist. Cu toate acestea, Moldova aduce pe piața turistică internațională un patrimoniu cultural unic și un peisaj de o frumusețe naturală, neatins de perturbările lumii moderne.

Totuși, de cele mai multe ori Republica Moldova rămâne o destinație turistică necunoscută, nedescoperită, neexplorată pentru cea mai mare parte a persoanelor pe care le cunoaștem în străinătate. Ce putem face acasă și în afară pentru a contribui la dezvoltarea brandului de țară? Ce potențial turistic are Republica Moldova ? Poate fi acesta un motor de dezvoltare economică pentru comunitățile locale? Sunt doar câteva din întrebările pe care ne dorim să le discutăm cu invitații Panelului Turism și Dezvoltare regională.

alexandrinarobu
Moderator - Alexandrina Robu

Președintele Comitetului de femei și membru al Consiliului de Administrație JEUNE – Asociația Europeană a Tinerilor Antreprenori, care reunește 1 milion 600 mii tineri antreprenori din UE și vecinătăți. În perioada anilor 20013 – 2017 a activat ca președinte a Youth European Business Association Moldova. Absolvind masteratul în Dreptul Internațional la Universitatea de Studii Europene din Chișinău, Alexandrina și-a continuat studiile de doctorat lucrând la teza “Reconfigurarea sectorului energetic în zona Mării Negre – Mării Baltice și consecințele asupra sectorului energetic al Republicii Moldova. Aspecte politice și juridice”, în același timp studiind către o altă diplomă de masterat în Studii Europene Interdisciplinare la Colegiul Europei din Varşovia, Polonia.

Gabriel Margineanu
Speaker - Gabriel Margineanu, Director Agentia Patronala in Industria Turismului

În prezent, expert în domeniul legislației Societatea Ecologică „BIOTICA”, Președinte al Asociației Patronale a Industriei Turismului. În ultimii 10 ani a activat în posturi precum – Consultantul Directorului general în cadrul Agenţiei Privatizare pe lîngă Ministerul Economiei şi Comerţului, Director interimar al Agenţiei pentru administrarea zonelor turistice naţionale, și Șef Resurse Umane ULIM. Cu o experiența profesională vastă în domeniul juridic, în 2002 Gabriel devine lector la Academia de Administrare Publică pe lângă Preşedintele Republicii Moldova, Direcţia Administrare Publică, Catedra Asistenţă Juridică şi Organizare Statală. Alma mater lui Gabriel este Uniersitatea de Stat din Moldova unde a absolvit Facultatea de Drept precum a facut și masterataul la Facultatea de Filozofie, Sociologie şi Psihologie, iar la momentul de față este doctorand la Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova lucrînd la teza „Rolul autorităţilor administraţiei publice din Republica Moldova în reglementarea activităţii de întreprinzător”.

Topic: Climatul în sfera Business (eforturile si obstacolele de dezvoltare puse companiilor membre APIT, oportunități de dezvoltare a comunităților prin antreprenoriat în turism, etc)

Maria Axenti
Speaker - Maria Axenti, Co-fondatoarea Centrului de Urbanism Chișinău, Tourism Expert, Ghidă

Antropoloagă, ghidă de turism, cercetătoare la Institutul Patrimoniului Cultural al AȘM, co-fondatoare a A.O. Centrul de Urbanism. Maria a studiat Antropologie Culturală la Universitatea Școala Antropologică Superioară de la Chișinău, după care a urmat studiile de masterat la Colegiul Europei de la Varșovia. Timp de patru ani a administrat un proiect de eficiență energetică și dezvoltare durabilă din Moldova, după care s-a focusat pe studii urbane, astăzi continuând să interprindă cercetări și să coordoneze un șir de proiecte de dezvoltare urbană.

Topic: Moldova prin ochii turiștilor (elemente atractive turiștilor străini, ce impresii au despre țara noastră, cum pot fi puse în valoare obiectivele turistice ale Chișinăului etc.)

nataliatrucanu
Speaker - Natalia Țurcanu, Director Executiv al Asociaţiei Naționale pentru Turism Receptor din Moldova

Topic: Promovarea țării ca destinație turistică – rolul ANTRIM și al mediului privat

anaefros
Speaker - Ana Efros, Specialist în Industria Turismului, Proiectul de Competitivitate din Moldova

thinkdigital

Transformarea digitală se află în topul priorităților în strategiile de dezvoltare ale organizațiilor la nivel global, conform unui sondaj realizat de Forbes Insights. Era digitală revoluționează sectoare de activitate, schimbă modul în care companiile globale și guvernele funcționează. Cum se poate situa Moldova la acest aspect? Ce se întreprinde la nivel local și cum era digitală poate să aducă schimbări în Moldova? Cum pot fi schimbate anumite procese și cum putem folosi noile tehnologii pentru a crea un impact acasă? Acestea sunt câteva din întrebările pe care ne  dorim să le discutăm cu invitații Panelului Think digital.

Copyright: Emilia Krysztofiak Rua Photography 2017
Moderator - Dana Muntean, Fondatoarea MentorMe

Dana Muntean este un antreprenor, business development manager și specialist în marketing cu peste 8 ani de experiență. Fondatoarea comunității de resurse umane – Grape și programului global de mentorat – MentorMe. După o experiență la Google, la momentul de față Dana este angajată în calitate de Manager pe Blueprint Marketing în Europa, Orientul Mijlociu și Africa în componența Facebook. Absolventa a facultății de Masterat în Creative & Media Enterprises a Universității din Warwick, Marea Britanie.

Sergiu Matei
Speaker - Sergiu Matei, antreprenor

Sergiu Matei a co-fondat una dintre companiile cu cea mai rapidă creștere în industria de content și localizare – Travod, care lucrează pentru branduri precum Amazon, Forbes Group, Lastminute.com și multe altele. Cu birouri în 3 țări, Travod are în jur de 100 de angajați și o rețea de peste 25.000 de freelanceri în întreaga lume. Sergiu își petrece cea mai mare parte a timpului în Silicon Valley. Pe lângă activitatea antreprenorială, Sergiu este director și mentor la cel mai mare accelerator din Silicon Valley – Founder Institute. El ajută, de asemenea, startup-urile din Moldova în cadrul Startup Grind – Google for Entrepreneurs și a co-fondat Dreamups. În trecut a fost fondator la cea mai mare rețea de antreprenori din Moldova – Junior Chamber International și a fost președinte AIESEC Moldova.

turcanulivia
Speaker - Ţurcanu Livia, E-Gov

Livia lucrează la proiecte ce au ca scop sporirea transparenței guvernului și a implicării civice în Moldova, prin utilizarea tehnologiilor digitale. În perioada anilor 2014 – 2016 a activat în cadrul E-Government Centre Moldova unde a colaborat strîns cu mai multe instituții publice pentru a identifica, extrage și procesa informația ce este generată de acestea. Livia a absolvit Academia de Studii Economice din Moldova cu diplomă de Licență în Economie, iar după și Maastricht University, Olanda cu Masteratul în Studii Europene – Știință, Societate și Tehnologie. A participat cu talk-uri la conferințe pe subiectul transparenței guvernamentale în Ottawa (3rd International Open Data Conference), Paris (OGP Global Summit), Istanbul (Open Data for Economic and Social Growth), Tbilisi (12th World Telecommunication / ICT Indicators Symposium).

danieladonici
Speaker - Daniela Donici, DigitalMUST @Agora

Daniela Donici, specialist social media/ head of social media department la Adcenter și moderatorul emisiunii online DigitalMUST @Agora. Absolvent al facultății Științe ale Comunicării, lucrează din primul an de facultate în domeniul digital, cunoștințele obținute din facultate nu au fost utile în realitate, iată de ce metoda de învățare: autodidact online a funcționat cel mai bine. La Adcenter a participat la crearea celor mai mari comunități de brand din online, a dezvoltat campanii naționale de Social Media împreună cu toată echipa, ajungând frecvent la acoperire de reach naționale 100%. Credo de activitate în social media: Performance & Creativity. Emisiunea DigitalMust a apărut ca o necesitate a pieții locale de o resursă cu informații utile din domeniul Marketing, Tech, IT, Design etc. Momentan emisiunea are un portofoliu de invitați naționali și internaționali foarte profi. Au ajuns la TNW în primăvara 2017, au făcut emisiuni cu așa giganți precum: Ray Chan (9gag), fondatorii site-ului TNW, cei mai populari vloggeri din Moldova, cei mai buni specialiști de PR și digital din România și Moldova.

anachirita
Speaker - Ana Chiriță, Executive Director of the Moldovan Association of ICT Companies

Ana Chirita is the Executive Director of the Moldovan Association of ICT Companies. As an advocate for the Moldovan IT community, she plays an important role in developing Moldova’s ICT industry.
For the last 8 years Ana has actively been involved in a series of initiatives aiming to advance the competitiveness of the ICT sector and promote the ICT as a core enabler for national economic development. Under her leadership the Association became an important voice of the industry and a viable platform of dialogue and collaboration between the private sector, Government and development partners.
Within the Association, Ana manages to attract all the interested stakeholders and needed resources in order to address important for industry challenges. The projects she is managing – Moldova ICT Summit, IT Career Promotion Campaign, Smart Classroom, Educational Initiatives, improving the legal and fiscal framework for ICT companies and many others – are meant to produce impact and strengthen the trust in Moldovan ICT industry.
Starting 2015, she coordinates the Development of ICT Excellence Center in Moldova Project — Tekwill which is a 7 min USD investment from USAID, Government of Sweden, multinationals and Government of Moldova.

Techstars Headshots - September 2017
Speaker - Vlad Caluș, CMO Planable
Renunțând la universitate, la 19 ani a plecat peste hotare sa construiasca un start-up cu alți doi prieteni.

Panelurile GSORM 2017
Think Digital & Turism și dezvoltare regională

Miercuri, 27 Decembrie 2017, 14:00

Teatrul Național Eugene Ionesco, Grigore Vieru Blvd 11, Chisinau, Moldova