Laureați 2016

licenta_alexandrina-bivol

ALEXANDRINA BIVOL

„De n-ar fi iubire, m-aș teme de viață”. Grigore Vieru m-a citit atât de bine.
Când învățam acasă, în Chișinău, eram preocupata cu fericirea proprie, credeam că dacă voi avea notele cele mai mari, dacă voi câștiga toate competițiile, dacă voi fi mereu în centrul atenției, asta mă va face fericită. Am realizat totuși că de fapt ăsta era un sabotor, un îndulcitor artificial. Dau totuși vina pe naivitatea vârstei.
În timp ce făceam facultatea de Jurnalism în Cluj-Napoca, am început să mă joc cu percepțiile realității, mai exact spus- făceam teatru la Imago. Acolo am învățat ce e fericirea.
Cum? Creând realități alternative. Abia atunci am realizat că ăsta e felul meu de a-mi utiliza potențialul pentru ai face pe alții fericiți.

În Germania s-a născut Alettre. După luni întregi de căutare de sine, după multe întrebări și provocări ale vieții, am găsit puterea de a fi vulnerabilă. Alături de sora mea am creat o serie de filmulețe motivaționale prin care încercăm să amintim oamenilor despre puterea lor interioară, despre nevoia de a crește dincolo de sine, despre responsabilitatea de a-și utiliza potențialul și nevoia de a iubi.

licenta_valeria-borta

VALERIA BORTĂ

Mereu m-au inspirat oamenii care reușeau să facă multe lucruri, să ajungă în multe locuri și să lase un impact mare prin lucrurile pe care le făceau, or, eu sper ca într-o zi prin lucrurile pe care le fac și le voi face să las un impact considerabil. Astfel, eu sunt studentă la științe politice la București, intern la UNHCR România și voluntar la Rotaract București Continental, TEDxBucharest și PoliticALL.

 
licenta_roman-celac

ROMAN CELAC

Originar din Chișinău, trăiesc de mai mulți ani cu familia mea în Montréal, Canada. In prezent fac studii în finanțe la una din cele mai bine văzute  universități din Canada – McGill University. Vorbind cinci limbi, mă demarc prin curiozitatea mea intelectuală și pasiunea de a crea un impact pozitiv in numeroasele proiecte in care sunt implicat. Printre implicările mele diverse sunt conferințe la Națiunile Unite in New York, concursuri internaționale de afaceri, implicarea activa in proiecte de developare durabila și voluntariat la comunitatea moldovenilor din Quebec. In cariera mea sper sa creez un impact tangibil in societate și sper că eventual să am ocazia să contribui la dezvoltarea economică a Republicii Moldova.

 
licenta_doina-ghertescu
 

DOINA GHERȚESCU

Sunt studentă în anul VI la facultatea de medicină generală a Universității de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureș. Încep prin a spune ca eu nu am ales medicina, ci ea m-a ales pe mine. Ignorând planurile făcute de-a lungul anilor, am mizat pe intuiție şi acum, după aproape 6 ani, pot spune cu tărie că asta e vocația mea. Asta mă definește – curajul şi încăpățânarea de a-mi urma instinctele. Încerc să nu las nici măcar o zi să treacă, fără a învăța ceva nou, sunt foarte atentă la detaliile din jurul meu şi nu mă dau bătută până nu aflu răspunsuri la întrebările ce se ivesc pe parcurs. Cred că asta m-a determinat să investesc o parte din timpul meu în cercetarea științifică, lucrând în cadrul cercului de electrofiziolgie încă din anul II.

Unele dintre cele mai importante ingrediente din rețeta oamenilor de succes sunt pasiunea şi perseverenţa. Cu ele îmi condimentez şi eu fiecare zi.

Once you stop learning, you start dying. Albert Einstein a ajuns la această concluzie, pe care am adoptat-o şi eu ca o regulă fundamentală a vieții.

 
licenta_cristina-lupusor

CRISTINA LUPUȘOR

In cadrul studiilor mele de licență la New York University Abu Dhabi, am realizat ca ceea ce vreau sa fac în viitor sunt politicile publice. Momentan nu sunt în totalite sigură cum, dar știu ca intr-un anumit moment vreau sa fac polici publice acasă.

Mi-am facut studiile de liceu intr-un mediu francofon, acum învăț in totalitate in engleză si concomitent studiez limba arabă, care-mi permite sa înțeleg mai bine cultura Orientului Mijlociu, regiune care pe parcursul ultimelor trei semestre mi-a devenit casa. Aceste schimbări de mediu mi-au aratat că cel mai mult conteaza oamenii pe care-i ai in jurul tau. Asta cred ca ma definește – cred in oameni si în faptul ca pot fi mai buni decât cred ei.

 
licenta_nicoleta-paladi

NICOLETA PALADI

 

Am 20 de ani și fac dubla licență in Științe Politice & Relații Internaționale, precum și Studii Europene, la Universitatea Americană din Bulgaria. Sunt membră activă a campusului, conducând un club studențesc si lucrând ca Lider Rezidențial. În același timp, simt o acerbă responsabilitate de a contribui la dezvoltarea Moldovei si astfel aplic la granturi internaționale prin care creeaz proiecte pentru elevii din Moldova. Prin „Educate Moldova”, îmi propun să adun studenții moldoveni din diasporă pentru a crea diverse training-uri online pentru cei din țară, astfel ca puntea de contact dintre cei plecați si cei de acasă să nu dispară.

 
licenta_alexandru-strelet-2

ALEXANDRU STRELEȚ

Mă numesc Alexandru Streleț și sunt student în anul 3 în cadrul Universității din Reading, Marea Britanie, unde studiez Științe Politice și Relații Internaționale. În anul curent am petrecut un semestru de schimb academic la Universitatea Uppsala, Suedia. În afara studiilor, la moment sunt activ implicat în procesul de organizare a celei mai mari simulări a instituțiilor Uniunii Europene de pe continentul european, „Model European Union Strasbourg”. Totodată, am realizat stagii de practică la Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și la Ambasada Republicii Moldova în Marea Britanie. Pe parcursul anului 2015 am fost

membru al board-ului Ascoiației Moldovenilor din Marea Britanie (AMMB), unde am contribuit la organizarea diverselor evenimente destinate diasporei moldovenești din Marea Britanie.

 
licenta_irina-zuza

IRINA ZUZA

 

Mă numesc Irina, și sunt studentă la Universitatea Maastricht, specialitatea- Sănătate Publică. De asemenea, lucrez în cadrul universității, acesta fiind un mediu perfect pentru dezvoltarea mea multilaterală. Adițional activității academice, în agenda mea se găsesc activități cu caracter social, cultural etc.

 
licenta_victoria-zuza

VICTORIA ZUZA

Marea Britanie, Franța, Austria – ajungând în doar anul 3 al licenței în politică, relații internaționale și limbi străine am devenit un pelerin în sistemul academic european. Încerc să învăț in continuu gândirea liberă și critică în spațiul în care a fost creat. Cu toate acestea, mă mândresc cu faptul că valorile noastre și educația obținută aici mă definesc până în prezent și mă fac să mă deosebesc printre colegi. În viitor, îmi voi da străduința să revin în Republica Moldova și să contribui la schimbările pe care le așteaptă poporul nostru, pentru că merită.

 

 
masterat_cristian-bounegru

CRISTIAN BOUNEGRU

Licenţiat în Relaţii Economice Internaţionale la Academia de Studii Economice, acasă, în Moldova, am urmat un master 1 în Inteligenţă Economică la Universitatea Jean-Monnet şi un master multidisciplinar „AlterEurope” la Université de Lyon.

În timpul studiilor am realizat stagii în cadrul mai multor instituţii din sectorul privat dar şi cel public precum: Banca Națională a Moldovei, Ambasada Franţei în Moldova, multinaţională franceză SNF Floeger, BDR Associates. Am fost şi continui să fiu implicat în diferite iniţiative ale societăţii civile, proiecte umanitare, de cooperare şi dezvoltare între Franţa şi Moldova.

Viaţă este îndeajuns de lungă dacă ştii cum să o trăieşti şi cum să investeşti cel mă preţios lucru pe care îl avem – timpul.

 

 

masterat_catalina-branza

CĂTĂLINA BRÂNZĂ

Sunt masterandă la Facultatea de Studii Europene,Universitatea Babeș-Bolyai și licențiată în Comunicare și Relații Publice la aceeași universitate. Mă aflu printre membrii care au inițiat programul ADAGIO în 2015. Acesta este un program care promoveaza dansul ca modalitate de petrecere a timupului liber pentru vârstnicii din Cluj-Napoca, cu efecte pozitive la nivel fizic si psihologic. Cu peste 4 ani de experiență în voluntariat, cred că proiectele comunitare pot aduce un impact semnificativ în societate. Am activat timp de 3 ani în calitate de manager de proiecte în cadrul Cluj School of Public Health, Universitatea Babeș-Bolyai, unde am fost implicată activ în implementarea proiectelor de cercetare și comunitare în domeniul sănătății publice. În prezent, sunt Asistent Manager la o multinațională in domeniul traducerilor, unde își poate practica nestingherit una dintre marile sale pasiuni – organizarea de evenimente.

 

 
masterat_andrei-capastru

ANDREI CĂPĂSTRU

Sunt Andrei și la moment sunt master student la Örebro University, programul de masterat „Information Systems, IT in Public Administration and IT Project Management” . Am luat titlul de inginer în sisteme informaționale în Iunie 2016 la Universitatea Tehnică din Moldova, specialitatea „Tehnologii Informaționale”, filiera anglofonă. Am făcut voluntariat pe parcursul studiilor, cel mai mult în BEST Chisinau (Board of Euroepean Students of Technology), ocupând diferite poziții: coordonator de proiect, membru a diferitor echipe și președinte al organizației timp de un an. La moment, pe lângă studii, lucrez la un startup împreună cu 4 colegi, care a fost clasat în Top 20 în una din cele mai mari competiții din Suedia.

masterat_cristian-cartofeanu

CRISTIAN CARTOFEANU

 

Sunt Cristian, am 23 de ani, si-mi fac studiile de masterat în “Sisteme informaționale, IT Project Management și IT în Administrarea publică” la universitatea Örebro din Suedia. Titlul de inginer licențiat în domeniul “Ingineria sistemelor și a calculatoarelor” cu specialitatea “Tehnologii Informaționale” l-am obținut în cadrul Universității Technice a Moldovei. Pe lângă studii, în prezent împreună cu câțiva colegi din Suedia, am creat propriul startup, cu care am participat și ne-am clasificat printre cîștigători la una din cele mai mari concursuri de startup din Suedia. Pe lingă sfera IT sunt în prezent și membru al unei organizații guvernamentale Suedeze NFGL (Network for Future Global Leaders) care este reprezentată de tineri din întreaga lume care au viziuni proactive și capacități deosebite în diverse domenii.

 

masterat_dorin-frasineanu

DORIN FRĂSÎNEANU

Pasionat de drept, politica si relații internaționale, in prezent îmi fac studiile de masterat in științe politice cu mențiunea “Politica si economie in Eurasia” la MGIMO in Moscova. Am absolvit Universitatea din Leicester si Universitatea din Strasbourg unde am obținut o licență in drept englez, o licență in drept francez si un master 1 in drept internațional si european. La fel, am făcut parte din programul de burse HMC, ceea ce mi-a oferit șansa sa termin liceul in Regatul Unit si sa obtin diploma A-Levels la Culford School. In paralel cu studiile am reușit sa mă implic activ in viața studențească devenind astfel Președinte al Societății Românești din Leicester si reprezentant de curs. De asemenea am participat la Model European Union Strasbourg si am urmat un stagiu la Reprezentanta Permanenta a Republicii Moldova la Consiliul Europei. Prin intermediul studiilor si experiențelor obținute, sunt determinat sa dobândesc cât mai multe aptitudini si calități care mă vor ajuta sa fac schimbări tangibile cu impact pentru societate.

 
16216238_10211695266519445_1050402331_n

MIHAI MOGÎLDEA

 

Urmeaz cursurile unui master în Studii Politice şi Administrative Europene, la Colegiul Europei în Belgia. Pe parcursul anilor de facultate, am efectuat stagii de practică şi activități de voluntariat în instituţii naţionale şi internaţionale atât din sectorul public, cât şi din cel privat. Printre acestea se numără Biroul deputatului român din Parlamentul European, Siegfried Mureşan şi Cancelaria de Stat a Republicii Moldova. În prezent, sunt este expert asociat al think-tank-ului ’Experts for Security and Global Affairs’, având ca domenii de interes spaţiul post-sovietic şi relaţiile dintre UE şi ţările Parteneriatului Estic.

 

masterat_am-pancu

ANA-MARIA PANCU

După obținerea unei licențe în jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova, am decis sa-mi continui cărarea studențească in Turcia. Astfel, acum sunt studentă la masterat la universitatea Erciyes din Turcia, facultatea de studii Eurasiatice. Fiind o persoană activă mereu am încercat mereu să îmi folosesc energia pentru a crea, dezvolta și schimba lucrurile spre bine, și asta pentru că cred că potențialul magic al Republicii Moldova îl reprezintă tinerii și entuziasmul ce ne caracterizează.

 

 
mastera_ira-postolachi

IRA POSTOLACHI

Dorința de a contribui la umanitate și interesul de a descoperi ce-i dincolo de hotare, a marcat oarecum prematur decizia de a continua o carieră în economie internațională. Astfel, după studiile de licență în România și Elveția, am decis să fac un master în Economie Internațională și Dezvoltare, la una dintre cele mai prestigioase universități în domeniul politicilor economice din Franța: Universitatea Paris-Dauphine. Experiența însăși a fost inedită, pe lângă programul academic de excelență, am avut oportunitatea de fi ghidată de profesori reprezentați ai organizațiilor internaționale precum FMI, BM, OECD. Cariera mea profesională a fost la Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD); ceea ce mi-a dat posibilitatea să învăț de la cei mai buni experți în politici economice. Ulterior al doilea stagiu în cadrul Agenției Națiunilor Unite (ONU) din Geneva mi-a adus implicit și primul job în același domeniu. Știu că visele mele nu se opresc aici și sper ca experiența care o acumulez îmi va permite să contribui prin expertiză, la îmbunătățirea vieților mai multor oameni, în special celor din Republica Moldova.

 

 
masterat_danuu-radu

RADU DANU

Perseverență. Responsabilitate. Implicare. 3 caracteristici distinctive care mă definesc personalitatea și mă reprezintă cel mai bine. Dintotdeauna am fost convins de faptul că tinerii reprezintă valoarea cea mai de preț a unei națiuni.

În prezent sunt student la cea mai veche universitate din Europa de Vest: Universitatea din Bologna, unde îmi finisez studiile de masterat în relații internaționale și afaceri europene. În paralel, în baza unui parteneriat instituțional, am oportunitatea de a fi student la Johns Hopkins University, School of Advanced International Studies în domeniul studiilor europene.

Am activat în ultimii 6 ani în peste 5 ONG-uri. În prezent coordoneaz activitățile Asociației Gaudeamus – ce promovează interesele studenților moldoveni și români din Bologna. A efectuat stagii de practică în cadrul Guvernului și Parlamentului României, cel mai recent fiind în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova.

 

 
masterat_patricia-zghibarta

PATRICIA ZGHIBARȚA

Studiez dreptul internațional la Cambridge, datorită unei burse Chevening, oferite de Guvernul Marii Britanii și Cambridge Trust. Licențiată în drept la USM, am lucrat în cadrul Centrului de Informare și Documentare privind NATO în Moldova și, ulterior, în echipa Programului Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltarea Internațională (USAID) Comerț, Investiții și Reglementarea Activității de Întreprinzător (BRITE). După finalizarea studiilor de masterat, voi efectua un stagiu în cadrul asociației profesionale ale avocaților pledanți The Honourable Society of the Inner Temple, cu suportul unei generoase burse Pegasus. Sper să revin acasă și să aduc o contribuție în domeniul juridic atât în calitate de practician, cât și în mediul academic.

 

 
masterat_maria-vizdoaga

MARIA VÎZDOAGĂ

În prezent sunt masteranda in Drept, specialitatea dreptul Uniunii Europene si Arbitrajul Comercial International Universitatea Columbia din New York, SUA. Înainte de a ajunge in SUA, am obținut o diplomă de master în Studii Europene la Universitatea Leiden din Olanda unde am obținut bursa de Excelență, categoria Platinum. Anterior, am activat în calitate de asistentă de programe în cadrul Fundației Est-Europene din Moldova.

Încerc să-mi ghidez viața grație motto-ului următor, ce mă reprezintă perfect: „niciodată nu știi ce poți până nu încerci”.

 

 
doctorat_dina-niculaes

DINA NICULĂEȘ

In order to live fully ‘You have to live spherically – in many directions.’ [Federico Fellini]

De pe băncile liceului mi-a plăcut chimia. După trei ani de studii in Franța, două alte pasiuni s-au alăturat chimiei: călătoriile și limbile. Am reușit să le combin pe toate trei studiind chimia in Franța, Irlanda, Germania, SUA, Italia și Spania. Dublul doctorat in domeniul nanochimiei pe care il finisez se află la intersecția între trei domenii: chimie, fizică si biologie. Cred că interdisciplinaritatea o sa fie o necesitate in viitorul apropiat. Pentru a găsi soluții la probleme din ce in ce mai complexe, avem nevoie de un limbaj comun atât intre diferitele discipline ale științei cat si, de exemplu, intre un arhitect si un matematician.

 

 
doctorat_nicolae-spalatu

NICOLAE SPALATU

Am absolvit licența si masteratul în cadrul Facultății de Fizică a USM, catedra Fizica Aplicata si Informatică. In prezent îmi fac studiile de doctorat in Materials Science, la Tallinn University of Technology, Estonia. Cercetez materiale semiconductoare noi pentru conversia energiei solare în energie electrică. Sunt implicat in mai multe proiecte internaționale, particip la diferite conferințe și școli de vară cu prezentări orale si poster in domeniul meu de specialitate. Consider că energia fotovoltaică reprezintă o soluție reală pentru rezolvarea problemei energetice a Moldovei.