Cei mai buni studenți moldoveni în străinătate au fost premiați la Gala studenților originari din Republica Moldova

4 ianuarie 2014, Chișinău – 33 de tineri moldoveni care învață peste hotare au fost premiați la Gala studenților originari din Republica Moldova, ediția 2014. Peste 200 de invitați, studenți și familiile lor, reprezentanți ai conducerii țării, ai organizațiilor internaționale, sectorului privat, mediului academic, societății civile au participat la eveniment.

Câștigătorii premiilor au fost desemnați în urma concursului de dosare ”Excelență Academică pentru Moldova”, organizat în perioada 1 octombrie – 1 decembrie 2013, la care au participat studenții moldoveni (la ciclurile universitare Licență, Masterat și Doctorat) care își fac studiile în anul academic 2013/2014 la universitățile din străinătate, inclusiv cei care au absolvit o astfel de instituție în anul 2013.

În cadrul concursului au aplicat 205 studenți și absolvenți din 21 de țări ale lumii. În total, au fost decernate 11 premii întâi, 21 de mențiuni pentru cele 4 regiuni (Europa Centrală și de Est, Europa de Vest, SUA și Canada, Alte continente), precum și premiul pentru cel mai bun student moldovean categoria Arte, premiul ”Simpatia Echipei de organizare” și ”Premiul Special al Prim-Ministrului Republicii Moldova”.

Câștigătorii au primit diplome din partea echipei de organizare, diplome de gradul I, II și III din partea Premierului Republicii Moldova, precum și 18 aparate foto Olympus, 11 tablete Asus Nexus, 4 Kindle și un aparat foto Canon.

Potrivit Doinei Guzun, președinta Asociației studenților moldoveni ”Jeunes Moldaves” din Franța și membră a echipei de organizare a concursului, ”Gala studentilor a luat naştere din dorința de a promova în spațiul moldovenesc rezultatele academice deosebite ale studenţilor şi absolvenţilor moldoveni din străinătate. Prin organizarea acestui concurs, dorim să coagulăm comunitățile de studenți și absolvenți moldoveni din străinătate, să le oferim o structură de reprezentare și o platformă activă de relaționare. Doar împreună vom reuși să transformăm „exodul de creiere” într-o ”circulație a creierelor”, benefică pentru toată lumea.”

La rândul său, Victor Lutenco, directorul Biroului pentru relații cu diaspora (BRD) a afirmat: ”BRD susține toate inițiativele cu impact pozitiv pentru țara noastră care vin din diasporă. Acești tineri frumoși, cu o experiență inedită, care au obținut-o în străinătate ne pot fi de folos, nouă aici, acasă. Îi vrem cât mai mulți cu inițiative și implicați în dezvoltarea țării.”

Gala Studenților Originari din Republica Moldova a fost organizată sub înaltul patronaj al Prim-ministrului Republicii Moldova, Iurie Leancă, la inițiativa Asociației studenților moldoveni ”Jeunes Moldaves” din Franța și a Biroului pentru relații cu diaspora. Evenimentul a fost organizat cu susținerea proiectului UE ”Consolidarea capacităților de gestionare a migrației in Republica Moldova”.