Juriu 2013

numeDr. Viorel Roşcovan
Președintele Juriului. Profesor Asistent de Finanţe la Şcoala de Management din Rotterdam, Universitatea Erasmus

Își desfăşoară activitatea de cercetare şi predă în domeniile macroeconomiei, pieţelor de capital şi econometrie financiară. Deţine titlul de Doctor in Finanţe, obţinut de la CentER, Centrul de Cercetare Economică de pe lângă Universitatea Tilburg, un Master în Finanţe de la aceeaşi universitate şi un Master în Economie de la CERGE-EI, o iniţiativă comună a Academiei de
Ştiinţe a Republicii Cehe şi a Institutului Economic. Are stagii de cercetare recente la Şcoala de Afaceri Stern, Universitatea din New York şi Şcoala de Afaceri Mays a Universităţii A&M din Texas. În 2007, a fost premiat de Banca Centrală Europeană şi Centrul de Studii Financiare cu Premiul Lamfalussy, obţinând totodată şi Premiul Cercetătorilor Tineri Talentaţi acordat de către Reţeaua de Cercetare ERIM a Universităţii Erasmus, iar în anul 2013 a obținut premiul de cel mai bun Profesor al Şcolii de Management din Rotterdam – Universitatea Erasmus.

numeVasile Botnaru
Jurnalist. Director al postului de radio Europa Liberă, Chişinău

Și-a făcut studiile la Facultatea de Jurnalism a Universității Lomonosov din Moscova. A lucrat reporter foto, secretar de redacție, comentator politic. Împreună cu alți colegi a fondat în 1992 la Chișinău Agenția de știri Basa Press. A contribuit la lansarea postului de televiziune Pro TV Chișinău, este corespondent la Associated Press. Marea sa pasiune este pictura. Pictează chiar şi cu vin… reacţie la embargoul rusesc, din 2013. Prietenii îi spun pe-franțuzește – Basile – și de aceea își semnează toate desenele cu enigmaticul „B”. Pictura este că un refugiu, în care se regăsește atunci când este obosit de profesia sa, deloc romantică, de jurnalist. Nu a făcut niciodată școli de pictură, dar în timp a devenit unul din creatorii de artă cei mai originali de la Chișinău. Face parte din partidul „ultimilor mohicani” – a celor care au decis să nu plece niciodată din Republica Moldova, orice s-ar întâmpla.

numeChiril Gaburici
CEO la Azercell – branșa din Azerbaijan a companiei de telefonie mobilă TeliaSonera

Chiril Gaburici vine din cea mai proaspătă generaţie de manageri. S-a angajat în familia „Moldcell” din anul 2001. Acolo a demonstrat ce înseamnă să faci carieră în stil occidental. Mai întâi, a fost reprezentant în departamentul vânzări regionale, apoi – şef de departament. Între 2004–2008 a fost responsabil de vânzările „Moldcell”, iar de la 1 noiembrie 2008 vine în funcţia de director general al companiei. Este primul moldovean din conducerea companiei „Moldcell”, după un şir de manageri străini. De altfel, a fost pentru prima oară când în fruntea companiei a fost numit un manager local, după o serie de directori veniţi din străinătate. Un împătimit al tehnologiilor noi şi maşinilor sportive. Chiril Gaburici este unul dintre cîştigătorii concursului „Topul Talentelor”, organizat de Grupul de telecomunicaţii „TeliaSonera” la care au participat 2.000 de profesionişti din întreaga lume.

numeDr. Victor Lozovanu
Cercetător Senior in Matematica la Universitatea Milano Bicocca, Milano, Italia

Înainte de aceasta, Victor a avut poziții de post-doctorand la Universitatea Pierre et Marie Curie – Paris 6, Franța si la Universitatea Queen’s din Kingston, Ontario, Canada. Studiile doctorale si le-a făcut la Universitatea Michigan din SUA. Victor Lozovanu a reprezentat Republica Moldova la Olimpiada Internaționala de Matematica în anul 2000 în Coreea de Sud, de unde s-a întors cu medalia de argint. Pe lângă cercetare, Victor este membru activ al asociației UNION INTERCULTURELLE “CONSTELLATION CULTURE”, a cărui scop principal este de a promova valorile culturale în toate formele ei vitale unei societăți.

numeDr. Prof. Univ. Victor Moraru
Coordonator al Secţiei de Ştiinţe Sociale şi Economice a Academiei de Ştiinţe.

Interesele sale ştiinţifice acoperă un spectru amplu de probleme, vizând dinamica dezvoltării sistemului politic contemporan şi caracteristicile esenţiale ale vieţii politice actuale, perspectivele cooperării internaţionale, vocaţia europeană a Republicii Moldova. Are peste 280 de lucrări ştiinţifice (monografii, studii, articole, recenzii, traduceri), publicate la Chişinău, Roma, Madrid, Bruxelles, Moscova, Sankt-Petersburg, Kiev, Lvov, Baku, Minsk, Bucureşti, Iaşi, Sibiu, Galaţi. Redactor-şef al revistei academice „Revista de Filozofie, Sociologie şi Ştiinţe Politice”, In 2012 devine laureat al Premiului „Italia 2012” al Camerei de Comerţ şi Industrie moldo-italiene pentru activitate jurnalistică şi studii interculturale.
“La fiecare treaptă a devenirii profesionale Dl Victor Moraru a demonstrat o maximă responsabilitate şi seriozitate, un spirit organizatoric deosebit. Experienţa managerială relevantă pe care a acumulat-o i-a permis de fiecare dată să mobilizeze cu succes colectivele pe care le-a condus la rezolvarea importantelor şi actualelor sarcini… “ (Președintele ASM, Acad. Gheorghe Duca)

numeDragoș Preda
Senior Research Fellow Eurisc Foundation

Actualmente consilier pe politici de apărare în cadrul Ministerului Apărării Naționale, Departamentul pentru Politica de Apărare și Planificare, Direcția Politici de Apărare – funcție pe care o deține de la data de 01.07.2008. Dragoș Preda reprezintă IRSCA Gifted Education pe plan International din mai 2009 în calitate de Director Relații Internaționale. Deține totodată funcția de Vicepreședinte LSRS – Liga Studenților Romani din Străinătate. Bursier al Guvernului Francez la Ecole Nationale d’Administration și un Master 2 în cadrul Paris 1 Pantheon-Sorbonne,. Fondator al CRREDAE și al Clubului pentru România. Spirit activ și inter-disciplinar, Dragoș Preda construiește și susține inițiative de impact, printre cele mai cunoscute proiecte numărându-se Forumul Educației, Gala Clasic e Fantastic, Biblioteca de carte românească de la Torino, Simfonism Scandinav de inspirație românească, expoziția de pictură Paris vs. București, etc.

numeDr. Angela Stafii
Manager Programe Biroul pentru relații cu diaspora rel

Deținătoare a două burse postdoctorale în domeniul filosofiei aplicate (Franța, Universitatea Sophia Antipolis din Nice și Spania, Universitatea Deusto din Bilbao). Din 2005 până în 2011 a deținut funcția de șef-adjunct, șef al Secției Managementul Calității la Universitatea de Stat din Moldova. Este membru al asociațiilor profesionale internaționale și al Tuning Academy (recunoașterea calificărilor și compatibilizarea programelor de studii în plan mondial). Actualmente activează în cadrul Biroului pentru relații cu diaspora, Cancelaria de Stat, Guvernul Republicii Moldova, în calitate de Manager Programe din partea IASCI, UE. Interesele profesionale se orientează spre consiliere filosofică și filosofie aplicată. În acest sens organizează Vinurile Filosofice (dezbateri asupra cotidianului în publicul larg), diverse training-uri și workshop-uri pentru creșterea calității vieții. Interesele personale sunt orientate spre viața ca și comunitate de învățare și experimentare a creșterii personale.