O INVITAȚIE LA GALA STUDENȚILOR ORIGINARI DIN REPUBLICA MOLDOVA

Stimați cititori,

Vă invităm să participați la ediția 2015 a proiectului Gala Studenților Originari din Moldova (GSORM), pe care o vom organiza în cel de-al II-lea semestru al anului curent.

Pentru a afla, din prima sursă, mai multe detalii cu privire la condițiile și perioada de aplicare, dar și oportunitățile oferite de proiectele pe care le organizăm împreună și pentru voi – dați ”like” paginilor oficiale de Facebook a Galei Studenților și a Biroului pentru relații cu diaspora.

De ce merită de participați în acest proiect?

Pentru că ideea este a celor ca voi.

Dezvoltarea programului a început în mai 2013, la inițiativa asociației studenților moldoveni din Franța – ”Jeunes Moldaves”. La scurt timp, prin eforturi comune, a fost creată echipa de pilotare, care este compusă din reprezentanți ai diasporei – tineri studenți, profesori și specialiști din diverse domenii, din țări precum Franța, Olanda, Marea Britanie Federația Rusă sau Canada, și membri ai Biroului pentru relații cu diaspora (BRD). Ulterior, după prima ediție a GSORM, lor li s-au alăturat și laureați ai programului. Toată munca depusă de echipă este voluntară și în consecință, gratuită.

Pentru că e corect.

Ținând cont de diversitatea aplicanților, atât din punct de vedere geografic, cât și tematic, jurizarea GSORM a abordat un set de criterii integrate. Gala este un concept creat, în primul rând, pentru recunoașterea și implicarea excelenței academice din diasporă în dezvoltarea Republicii Moldova. Din această cauză calitatea programelor de studii este unul dintre primele criterii. Este greu să compari două universități care, conform clasamentelor internaționale, sunt la două mii de poziții distanță. În același timp, jurizarea participanților după domeniul de studiu ar fi justă pentru ca ar permite compararea calitativă și cantitativă a succeselor participanților. Unul din riscurile acestei abordări a jurizării, percepute de echipa de organizare, constă în numărul redus de aplicări pentru unele categorii. În consecința, în cazul unui singur aplicant per domeniu, acesta ar fi câștigat automat premiul din lipsă de concurență. Pentru noi este important ca niciun student care vrea să aplice să nu se simtă în condiții inegale. De aceea am procedat la categorizarea geografică (pe regiuni) – pentru a oferi șanse egale tuturor aplicanților.

Componența Juriului a fost, de fiecare dată, una diversă și de un profesionalism înalt, fiecare din membri fiind lideri în domeniu (științe exacte, economie, sociologie, drept, tehnologii informaționale, etc).

Pentru că e un eveniment frumos.

Gala studentilor originari din RM v3 from Gala Studentilor on Vimeo.

Pentru ca e rațional.

Costurile totale de planificare, promovare și organizare a ediției din 2014 a Galei Studenților Originari din Republica Moldova, acoperite din bugetul BRD, au însumat 156.043 de lei și 90 de bani. Acești bani au fost utilizați pentru rezervarea sălii Palatului Republicii și cheltuielile protocolare asociate evenimentului de networking, achitarea costurilor materialelor promoționale și a transportului membrilor din diasporă a echipei de organizare, care, pe întreaga perioadă de organizare a programului au activat în bază de voluntariat, adică fără oricare remunerare.

Cele 33 de trofee oferite în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor au fost achiziționate de către partenerii proiectului –  Centrul pentru Migrație Internațională și Dezvoltare (CIM), care au achitat și onorariul pentru moderator și cvartetul de muzică clasică.

Pentru ca e util.

După organizarea Galei Studenților Originari din Republica Moldova ”Excelență academică pentru Moldova”, ediția din 2013, echipa de pilotare a evenimentului a stabilit un dialog online între toți laureații la Gală. Aceste discuții au generat patru proiecte, dintre care trei sunt implementate în parteneriat cu BRD.

Proiectul ”Tabăra de informatică pentru copii ”TINCO”

Echipa proiectului este formată din tineri din diasporă (inclusiv laureați ai GSORM), reprezentați ai ONG-urilor din Moldova, tineri profesori și studenți din Republica Moldova (UTM, UASM). Acest proiect s-a născut din dorința de a lansa o inițiativă pilot testând un curriculum alternativ la informatică. Pentru ediția 2014 au fost selectați drept participanți la proiect copii de la Școala-internat nr. 2 din Chișinău și copii din familii vulnerabile, cărora informatica le poate oferi, în timp, un job și respectiv un viitor mai bun.
Beneficiarii TINCO (ediția 2014): 50 de copii din Republica Moldova. Proiectul a fost organizat în bază de voluntariat, prin finanțare de tip social crowdfunding. Merită de menționat faptul că organizatorii au reușit colectarea obiectivului financiar în timp record de numai cinci zile.

Programul de mentorat global ”MentorMe”

Acest program are misiunea de a conecta mentori – persoane stabilite peste hotarele Moldovei, cu liceeni care aspiră să-și continue studiile peste hotare sau studenți care învață peste hotare și au nevoie de asistență. Programul încurajează cooperarea în cadrul comunității pentru o susținere reciprocă, astfel încât transferul de cunoștințe între generații să fie facilitat și să nu fie necesar ca nou-veniții sau cei stabiliți să inventeze din nou roata. Acest proiect s-a inspirat de la inițiativa Asociației Moldovenilor din Marea Britanie.
Până la moment, programul are peste 120 de mentori înregistrați, din 23 țări ale lumii, și peste 700 de beneficiari, inclusiv tineri liceeni care învață în Republica Moldova. Proiectul a fost organizat în bază de voluntariat și inițiat de participanții la Gală, ediția 2013.

Seminarul de Politici Publice ”Diaspora Economică pentru Moldova”

Acest program a unit tineri din diaspora cu merite deosebite în domeniile în care activează, cu funcționari publici. Drept rezultat, au fost elaborate cinci politici publice pe domenii de prioritate națională: economie și investiții, infrastructură, energetică, pensii. Acești tineri au contribuit și la dezvoltarea noului Program de Guvernare.
Proiectul a fost organizat în bază de voluntariat și a fost inițiat de echipa de pilotare a GSORM și de premianții ediției 2013.

Conferința deschisă Moldova-2020

Organizat sub forma unei conferințe științifice, acest proiect a fost lansat independent de o echipă comună din Republica Moldova și din diasporă. Sperăm și muncim ca inițiativele independente de acest gen să se multiplice. Două zile de discuți pe teme prioritare dezvoltării Republicii Moldova, cum ar fi: educație, migrație, dezvoltare economică și domeniul social.
În total – șase ateliere la care participanții au prezentat contribuțiile sub forma unui raport de analiză și prognoză.

Menționăm că la ediția a II-a a Galei Studenților a fost lansat și Forumul Absolvenților Reveniți Acasă (FAR), care reprezintă o platformă de interacțiune a tinerilor reveniți în Republica Moldova. FAR își propune promovarea și valorificarea capitalul intelectual obținut peste hotare, ca o intenție de a acorda pondere și suport acțiunilor tinerilor cu studii și experiență profesională internațională. Membrii forumului activează în cadrul unor instituții publice și companii private din Republica Moldova.

Pentru că e o oportunitate.

Gala Studenților nu este doar un eveniment festiv, de apreciere a excelenței academice, ci un întreg proces de creare a unei platforme în care tinerii ambițioși, care-și fac studiile în țară și peste hotare, să își poată pune în aplicare cunoștințele și inițiativele. E un spațiu pentru raționalizarea oportunităților de acasă și de creare a echipelor, grupurilor și rețelelor de lucru pentru realizarea acestor oportunități prin idei, proiecte și efort comun. În acest sens, la eveniment au fost invitați reprezentați ai instituțiilor de stat și societății civile, dar și companii private cu potențial mare de angajare a tinerilor reîntorși.
Prezența la eveniment a studenților universităților din țară a fost intens promovată pe parcursul organizării evenimentului.

Formularul online de participare la Gală, a fost disponibil pentru toți doritorii, pe pagina oficială a proiectului. În total, la evenimentul de decernare a premiilor au fost prezenți 54 tineri care au aplicat online, inclusiv reprezentanți ai asociațiilor de studenți și tineri, precum: Alianța Studenților din Moldova, Liga Tineretului, Consiliul Național al Tineretului din Moldova, Federația Asociațiilor de Basarabeni din România și alții.

Această părere, dar și comentariile expuse deschid oportunități pentru munca pe care o vom depune în continuare, pentru a face lucruri și mai bune, pentru voi.
Prin urmare, vă invităm la discuții, acțiuni, inițiative comune. Așteptăm ca atât laureații Galei Studenților, cât și studenții din Republica Moldova să se implice constructiv în dezvoltarea programelor și în creșterea impactului lor asupra dezvoltării țării.

Suntem la un click distanță:

www.brd.gov.md

Pagina oficială de Facebook a BRD

Pagina oficială de Facebook a GSORM

www.galastudentilor.md