Valentina Butnaru, Președinta Societății Limba Noastră cea Română, Chișinău te invită să participi în cadrul concursului

„Cel mai bun lucru ce ni se poate întâmpla în tinerețe este să avem parte de studii care să ne pună în rândul oamenilor culți, ai fruntașilor națiunii, ai celor care gândesc în numele națiunii și își asumă problemele ei.
Cel mai frumos lucru ce vi se poate întâmpla, dragi tineri români basarabeni, este să vă faceți studiile în unul dintre centrele universiatre de prestigiu european sau mondial, să fiți siguri pe cunoștințele voastre, să fiți competitivi oriunde v-ați duce.
Cel mai frumos gest din partea voastră ar fi să reveniți acasă după studii și să fiți un bun exemplu pentru alți tineri, așa cum au făcut-o mulți dintre marii noștri înaintași… Din primul lot de tineri basarabeni care au mers la studii în România, în primul mandat de ministru al lui Spiru Haret, au făcut parte Pan Halippa, Nicolae Alexandri, Elena Alistar. Deși ar fi putut face carieră în România, toți au revenit acasă, să ilumineze basarabenii, tot ei constituind, ulterior, Generația Unirii… Exact așa cum a revenit și Spiru Haret de la Paris, unde îl aștepta o carieră fulminantă. A fost primul român la Sorbona care și-a luat doctoratul în matematică, iar lucrarea lui, Mecanica Socială, publicată la Paris și la București , îl punea în rândul celor mai luminate minți din Europa. Totuși, Spiru Haret revine în România și preferă să-și servească Țara.
Spiru Haret poate servi drept model demn de urmat pentru tinerii de azi, pentru toți acei care vor să devină persoane integre, cu discernământ și care vor să-și servească cu adevărat Țara, fără a aștepta recompense. Așa cum și-a servit-o și Vasile Stroescu, nobilul basarabean care, susținut de ministrul Spiru Haret, a investit în școala și în cultura românească toată averea sa și care a trăit și a acționat după principiul ”Eu țin la folosul națiunii, nu la fala mea!”
Aplicând la Gala Studenților Basarabeni, puteți continua acest șir de nume care au pus națiunea mai presus de propria lor persoană.”

Valentina Butnaru, Președinta Societății Limba Noastră cea Română

Aplică