Victor Buza te invită să aplici

Dedic această scriere tuturor Moldovenilor plecați la studii peste hotare.

Acum cîțiva ani ai plecat de-acasă în căutarea celor mai mari realizări intelectuale. Știu că ai făcut așa, pentru că așa am făcut și eu. Ai plecat într-o lume străină și în pofida tuturor greutăților ai reușit să le arăți celor din jur cine ești tu.

După cîțiva ani trăiți departe de casă, „străinătatea” a devenit obișnuită pentru tine. Ți-ai schimbat punctele de referință, modul în care acționezi și vorbești, viziunea ta asupra lumii s-a schimbat și ea. Poți să te faci ințeles deja în acel mediu, dar simți că nu pe deplin. Îți spui că atunci când revii acasă în vizită de sarbători, atunci te vei face ințeles celor care te cunosc mai bine. Revii însă pentru a fi pus in față cu adevarul dur că te-ai schimbat prea mult, lumea nu înțelege ce vreai să le zici cînd vorbești despre libertate, drepturi, schimbări, moduri de a privi lucrurile diferit. Lumea nu te înțelege cînd vorbești despre pasiunele tale. O parte din tine vrea să zică fraza obișnuită „așa-i la Moldoveni,” alta însă vede că defapt partea intrinsecă ai acestor oameni nu este cu nimic diferită decît ai oamenilor pe care i-ai cunoscut acolo departe. Îți dai seama că unicul lucru diferit sunt circumstanțele, iar că tu ești unic poziționat să realizezi acest lucru și să decizi ce vei face cu el.

Acum ai oportunitatea exclusivă să interacționezi cu oameni în aceeași poziție, cu oameni care ca și tine caută o ieșire din acest spațiu intermediar cultural.

Aplică la Gală, și nu lăsa masca de competiție să te deruleze — tu participi pentru a face parte din acest grup de tineri, participi pentru a căuta soluții împreună cu ei, participi pentru a scurta podurile dintre acolo și aici, participi să te faci înțeles.

În prima ediție a Galei Studenților Originari din Republica Moldova (2013), Victor Buza a luat premiul Special al Prim-Ministrului Republicii Moldova și este Studentul Moldovean al anului din SUA și Canada (nivel Doctorat).

Aplică